Julmarknaden i Forsvik 

Julmarknaden i Forsviks håller till vid bruket. Under olika år har den pågått olika länge, ibland en eller ett par dagar och andra gånger har den startat dagen för lucia, den 12 december och fortsatt 9 – 10 dagar fram till och med den 21 – 22 december. Runt 2000 besökare brukar vara på plats och allt som allt brukar det vara ett 70-tal utställare som delar med sig av sina traditioner och kunskaper.

 

Julmarknad anno 2006

Under julmarknaden får man uppleva mathantverk- och hantverk som är menat att återskapa julfirandet för hundra år sedan, anno 1906 för att vara exakt. Man kan besöka marknaden flera dagar för att uppleva luciatåget, hästar, släde och vagnar, hovslagare och smeder, snickare och handarbeten. Luciatåg i gjuteriet, tur med häst och vagn, workshop med julpyssel, lekar för barnen. En av de stora fördelarna med julmarknaden är så klart att allt är öppet för alla och så klart att det är fritt inträde till allt!

Julmarknaden är kanske det allra mest populära och mest kända av alla evenemang i Forsvik. Det som uppskattas mycket av besökare från olika platser är Forsviksborna som lägger ner mycket energi och kärlek på att återskapa en gammaldags julmarknad. Mycket av hantverket, maten, godis och andra läckerheter luktar och andas av gamla traditioner.  Du kanske även kan få ta en rundtur med häst och vagn. I den gamla bruksmiljön kan du inte bara köpa traditionella delikatesser och julpynt utan också se smeden smida hästskor och hantverkare arbeta i trä, läder och metal.